Bij Green Park Aalsmeer staat duurzaamheid centraal. We streven ernaar om de logistieke bedriijfspanden zo milieuvriendelijk en toekomstbestendig mogelijk te maken. Dennis Meerburg, duurzaamheidsexpert bij het kwaliteitsteam van GPAG (het Q-team), deelt zijn inzichten en vertelt meer over de concrete maatregelen die bij Logistics 2 en 3 door de ontwikkelaar zijn genomen om de duurzame ambities waar te maken. Het kwaliteitsteam (Q-team) van Greenpark beoordeelt ingediende plannen en initiatieven. Dit wordt gedaan op de onderdelen stedenbouw, landschap, architectuur en duurzaamheid. In overleg met de ontwikkelaar wordt een verplichte lijst met duurzaamheidsmaatregelen opgesteld. Die lijst wordt voor elk bouwinitiatief gemaakt, en is afhankelijk van het bedrijf steeds net weer anders.
“Duurzaamheid is belangrijk, maar wat levert het concreet op voor de ondernemer?” — Dennis Meerburg, duurzaamheidsexpert.
Gasloze gebouwen en slimme warmteoplossingen
De logistieke gebouwen van ontwikkelaar DCD/Necron voldoen aan de hoogst geldende duurzaamheidseisen. De gebouwen zijn gasloos. Er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en een groot voorraadvat voor warm water, voor een duurzame en stabiele warmtevoorziening. De witte dakbedekking zorgt voor een optimale zonreflectie en houdt de omgeving koel. Dit bevordert de energieopbrengst van de zonnepalen en zorgt tegelijkertijd ervoor dat deze niet oververhit raken.
Dennis legt uit: “Een zwart dak kan bij hoge buitentemperaturen wel 70 graden warm worden, terwijl het witte dak zorgt voor een lagere temperatuur. Dit is niet alleen goed voor de werkomgeving, maar ook voor de prestaties van de zonnepanelen en bijvoorbeeld de warmtepompen die ook op het dak staan”
Een groen en koel dak
Het lagere gedeelte van het gebouw is weer ingericht als groendak met verschillende soorten mossen. “Dit groendak helpt niet alleen tegen oververhitting, maar is ook goed voor de waterberging en biodiversiteit,” legt Dennis uit. “Het mos (sedum) op het dak houdt regenwater langer vast en zorgt voor een natuurlijke verkoeling van het gebouw.”
Gezonde grondwaterstand
De parkeerplaatsen zijn met halfverharding (zoals grind) aangelegd, waardoor hemelwater ter plaatse de grond in kan. Dennis: “Dit systeem helpt om het hemelwater te laten infiltreren. Zo voorkomen we verdroging van de grond en bodemdaling. Er wordt ook een speciaal filter toegepast om te voorkomen dat olie en andere vervuilende stoffen niet in het grondwater terecht kunnen komen.”
Zonnepanelen en slim energiebeheer
Het dak is uitgerust met zonnepanelen die tot 6 megawatt aan energie kunnen opwekken. De opgewekte energie wordt gebruikt in het gebouw voor verkoeling en andere apparatuur. Dennis: “Er wordt heel bewust omgegaan met de opgebrachte energie van de zonnepanelen. Zodat ook tijdens minder zonnige dagen gebruik gemaakt kan worden van de opgewekte energie. De instelling van de zonnepanelen en omvang van de omvormer worden zo afgesteld dat er onder optimale condities energie opgewekte kan worden. De energie wordt zo beter benut.” Ook kan de opgewekte energie worden gebruikt om elektrische voertuigen op te laden.
Toekomstbestendig
Logistics 2 en 3 laten zien dat duurzaamheid en bedrijvigheid hand in hand kunnen gaan. Dankzij de combinatie van circulaire bouwtechnieken en slimme energieoplossingen bieden deze bedrijfsgebouwen een toekomstbestendig model voor andere logistieke centra in Nederland.
Satellietfoto Logistics 2 en 3, het witte dak is goed zichtbaar (nog zonder zonnepanelen).